این 8 راه برای گریز از ابتلا به سنگ صفرا را بشناسید
این 8 راه برای گریز از ابتلا به سنگ صفرا را بشناسید : کیسه صفرا به عنوان عضوی از بدن ، یک کیسه کوچک است در سمت راست بدن، زیر کبد واقع شده است. بعضی از مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا میتوانند به یک سنگ بزرگ یا چندین ماده کوچک تبدیل شوند. سنگهای کیسه صفرا، سنگها یا تودههایی هستند که از برخی مواد سختتر در کیسه صفرا یا مجاری صفراوی تولید میشوند.ترشحات کیسه صفرا مجموعهای از کلسترول، کلسیم، بیلی روبین و سایر ترکیبات است که در کیسه صفرا جمع میشوند. این ترکیبات گاهی صفرا نامیده میشوند چرا که برای مدت طولانی در کیسه صفرا باقی میمانند.
پیشنهاد اسپرت اسکولار : مقاله یورزش راه نجات از کبد چرب بسیار برای شما موثر خواهد بود.
صفرا چیست؟
صفرا مایع سبز مایل به زرد است که در کبد تولید و در کیسه صفرا ذخیره میشود. صفرا یک مایع تولید شده توسط کبد می باشد که بهصورت ١٠٠ درصد از کبد ترشح میشود و ٩٥ درصد مستقیماً وارد روده شده و تنها ٥ درصد به کیسه صفرا وارد میشود و معمولاً محلول صفرا، حاوی چند ماده از جمله کلسترول، بیلیروبین و نمکهای صفراوی است.
فعل و انفعالات صفراوی
عمل اصلی کیسه صفرا، ذخیره سازی، تغلیظ، و تنظیم ورود صفرا به دوازدهه و عمل اصلی صفرا کمک به هضم چربی ها می باشد. صفرا به طور عمده شامل 1- اسیدهای صفراوی است که همان وظیفه هضم چربی ها را به عهده دارد 2- کلسترول که به همراه برخی مواد دیگر از راه مدفوع دفع می شود؛ به عبارت دیگر، صفرا وظیفه تنظیم میزان کلسترول خون از طریق دفع گوارشی آن را هم به عهده دارد.
از نظر طب سنتی،صفرا علاوه برهضم چربی، به هضم غذا کمک می کند؛ حرکات روده ها را افزایش می دهد؛ در بدن تولید حرارت می کند و انسان را در بروز بعضی واکنش های هیجانی به ویژه خشم یاری می دهد. بیشتر بدانید : بهترین ساعت برای تمرینات بدنسازی
دو نوع اصلی از سنگهای صفراوی
سنگهای صفراوی کلسترولی: سنگهای کلسترولی معمولاً زرد و سبز رنگ هستند و حدود 80 درصد سنگهای صفراوی را تشکیل میدهند.اگر کلسترول بیش از حد در صفرا وجود داشته باشد این سنگها ایجاد میشوند.
سنگهای صفراوی رنگدانهای: سنگهای بیلیروبینی نیز کوچکتر و تیرهتر هستند. وقتی که بیلی روبین صفرا بیش از حد باشد این سنگها شکل میگیرند. این نوع از سنگها در میان افراد مبتلا به بیماری کبدی، عفونت مجاری صفراوی یا اختلالات خونی مانند کم خونی ناشی از سلولهای داسی شکل مشاهده میشود.
این مطلب را از دست ندهید : ورزش، راه حل اختلال خواب
نشانههای سنگ صفراوی را بدانید
سنگ صفرا گاهی علامتی ندارد و به سنگهای خاموش معروف هستند. به این دلیل که سنگ در کیسه صفرا باقی میماند و هیچ مشکلی ایجاد نمیکند با این حال، گاهی اوقات سنگهای صفراوی ممکن است به کوله سیستیک یا التهاب کیسه صفرا منجر شوند که در این مواقع ممکن است علائم زیر ظاهر شود: درد در پشت، سمت راست شکم و بالا یا در وسط آن، نفخ، تهوع و استفراغ ،درد در شانه راست، درد در پشت بین تیغه شانه، درد ناگهانی و به سرعت در حال تشدید در وسط قفسه سینه که امکان دارد چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد است.
این مقاله برای شما مفید خواهد بود : درمان خانگی نفخ
پزشکان چگونه به سنگ صفرا پی می برند؟
در بسیاری از موارد، سنگهای کیسه صفرا به طور تصادفی هنگامی که فرد برای یک بیماری دیگر تحت درمان قرار میگیرد، تشخیص داده می شوند. یک پزشک ممکن است بعد از انجام آزمایش کلسترول، اسکن اولتراسوند، سونوگرافی، آزمایش خون یا حتی یک سیتیاسکن، به وجود سنگهای صفراوی شک کند.
افراد با مشخصات زیر مواظب سنگ صفرا باشند
- کسانی که اخیرا وزن زیادی را از دست دادهاند.
- عمدتا کاهش وزن سریع و پس از آن بازگشت به حالت عادی ممکن است خطر سنگ کیسه صفرا در ادامه طول زندگی را افزایش دهد.
- افراد بالای 60 سال
- مصرف قرص ضد بارداری در زنان
- افراد کم تحرک
- زنان باردار
این مقاله را بخوانید: از فواید ورزش پس از زایمان چه میدانید؟
- افراد با سابقه خانوادگی
- زنانی که تحت درمان با دوز بالای استروژن قرار میگیرند.
- درمان جایگزینی هورمونی (HRT) برای زنان یائسه با خطر بالای ابتلا به مشکلات کیسه صفرا همراه است.
- افراد با خویشاوندان مبتلا به این بیماری
- یک مطالعه نشان داد که یک نوع ژن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سنگهای صفراوی را افزایش میدهد.
- افراد با مصرف چربی بالا در رژیم غذایی
- زنان دو برابر بیشتر از مردان دچار سنگهای صفراوی میشوند.
- افرادی که داروهای کاهش دهنده کلسترول مصرف میکنند.
- افراد مبتلا به دیابت
علت تشکیل سنگ های صفراوی
1-هورمون های جنسی زنانه: هورمون استروژن ، قرص های ضدبارداری خوراکی و دارو های حاوی استروژن که مستعد کننده شناخته شده اند.
2-بالا رفتن سن
3-رژیم های غذایی دارای چربی بالا
4-چاقی که سبب افزایش کلسترول در صفرا می شود.
5-آسیب های نخاعی
6- بیماری های روده کوچک و یا برداشتن آن در طی عمل جراحی.
7-فقدان ورزش یا فعالیت بدنی
8-یبوست
9- کاهش تحریک کیسه ی صفرا به دنبال تغذیه وریدی طولانی مدت، روزه داری یا رژیم های طولانی، بارداری و غیره
حتما بخوانید : چرا کودکان باید ورزش کنند؟
راه حل پیشگیری از ابتلا به سنگ صفرا
نقش چربی های حیوانی : افرادی كه از رژیمهای غذایی سرشار از چربی حیوانی پیروی میكنند، احتمال زیادی دارد كه به این مشکل مبتلا شوند بنابراین محدود كردن چربیهای حیوانی در برنامهغذایی میتواند هم اقدامی پیشگیرانه باشد و هم بهبوددهنده.بهتر است مصرف مواد غذایی منبع كلسترول مانند میگو، تخممرغ و دل و جگر را به حداقل برسانید.
وعده غذایی فیبر دار: این گروه از مواد غذایی سرشار از فیبر هستند و دریافت فیبر میتواند بهبوددهنده وضعیت بیماری باشد. در روز حداقل 5 واحد میوه و سبزی تازه میل كنید.
مصرف غلات: میتوانید صبحانهتان را با نان سبوسدار بخورید و در وعدههای اصلی، برنج قهوهای بگنجانید. اطلاع پیدا کنید از این مقاله : آیا مصرف زیاد برنج در غلظت خون تاثیرگذار است؟
گوشت سالم میل کنید: اگر میخواهید گوشت بخورید، حتما گوشتهای لخم بدون هیچگونه چربی مرئی را انتخاب و بیشتر از گوشت سفید بهخصوص مرغ و ماهی استفاده كنید.
لبنیات مفید: برای بهبود وضعیتتان، شیر و ماست كمچرب را انتخاب و هر روز مقداری از آن را میل كنید. از مصرف محصولات لبنی پرچرب مانند كره، پنیر و حتی بستنی خودداری کنید.
شیرینی ممنوع: بهتر است مصرف مواد غذایی سرشار از كربوهیدراتهای ساده و تصفیهشده را به حداقل برسانید.
تغیر روشهای پخت: روشهای پختی نظیر آبپز كردن، تنوری و گریل كردن و البته تهیه غذاها به صورت خوراك و خورش (كه در آنها از موادغذایی سرخشده استفاده نشده باشد)، از روشهای مناسبی هستند كه میتوانید از آنها برای تهیه انواع غذاها استفاده كنید.
اسید های چرب ترانس: از آنجا كه اسیدهای چرب ترانس موجود در روغنهای گیاهی باعث تشدید مشكلات کیسهصفرا خواهند شد، هنگام خریدن روغن مایع روی بستهبندیشان را بخوانید و محصولی را تهیه کنید که میزان اسیدهای چرب ترانس آن صفر باشد.
برای دریافت رژیم غذایی سالم از کارشناسان تغذیه ی گروه سلامتی ، ورزشی اسپرت اسکولار کمک بگیرید.
این سنگ ها چه عوارضی دارند؟
عوارض مهم سنگهای صفراوی شامل التهاب کیسه صفرا، انسداد مجرای صفراوی مشترک، انسداد مجرای لوزالمعده، سرطان کیسه صفرا است.
برای تنطیم میزان پروتئین، چربی و کربوهیدرات مصرفی روزانه مقاله ی “میزان ایده آل چربی،پروتئین،کربوهیدرات برای تنظیم وزن” را مطالعه فرمایید.
روش درمان سنگ صفرا
سنگهای صفراوی اگر باعث ایجاد التهاب کیسه صفرا، انسداد مجاری صفراوی و یا حرکت سنگ از مجاری صفراوی به داخل روده شوند، باید تحت درمان قرار بگیرند.
به نقل از اسپرت اسکولار: روش باز، کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی از جمله روشهای درمان کیسه صفرا است. در روش باز سنگهای صفراوی معمولا با عمل جراحی باز شکم برای خارج کردن کیسه صفرا درمان میشود که جراحی کوله سیستکتومی باز نامیده میشود. روش جدید، به نام کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی که تهاجم کمتری داشته و دارای عوارض کمتری است و امروزه روش استاندارد طلایی در درمان کیسه صفرا بشمار میآید و این روش با حذف کیسه صفرا به پایان میرسد و بعد از جراحی، بیمار یک شب را در بیمارستان میگذراند.
اگر بیمار یک وضعیت پزشکی دارد که پزشک احساس میکند نباید عمل جراحی سنگ صفرا انجام شود (مثلا یک مشکل قلبی شدید وجود دارد) بیمار تحت نظر قرار گرفته و با آنتیبیوتیک فقط حمله حاد کیسه صفرا دفع میشود.
این مقاله را ازدست ندهید : با این ۱۱ ورزش به سرعت چاق شوید!
آیا نبود کیسه صفرا مشکل آفرین است؟
کیسه صفرا معمولاً با ذخیرهسازی ٥ درصد صفرای تولید شده در کبد و ترشح آن به داخل روده کوچک در روند گوارش کمک میکند. این کیسه، مانند قلب، كلیه و كبد جزو ارگانهای ضروری بدن نیست و میتوان در صورت بروز مشكلی مانند سنگ کیسه صفرا، آن را با عمل جراحی از بدن خارج كرد.
امید است با روش های بیان شده در این مقاله از اسپرت اسکولار، احتمال بروز این بیماری را در خود کاهش دهید.