آیا مصرف زیاد برنج در غلظت خون تاثیرگذار است؟
آیا مصرف زیاد برنج در غلظت خون تاثیرگذار است؟ طبق پژوهشهای یک نهاد تحقیقاتی آلمان، برنج از آنجا که دارای میزان قابلتوجهی آرسنیک غیرطبیعی بوده، احتمال ابتلا به سرطان را بالا می برد.هنگامی که علاقه زیاد به خوردن برنج پیدا کردید بایستی منتظر چه عوارضی باشید آیا زیاد برنج خوردن ممکن است تاثیری در چاقی و اضافه وزن ما داشته باشد سفارش می کنیم در این زمینه پرهیزات لازم را جدی بگیرید.
بیماری های قلبی و عروقی
آسیایی ها قرن ها است که برنج یک وعده اصلی برایشان است. امروزه 90 درصد برنج دنیا در آسیا مصرف می شود. با این حال مصرف برنج در دیگر نقاط متمدن دنیا مثل آمریکا، اروپا و آفریقا نیز رو به بالا رفتن است.
برنج سفید منبع متمرکزی از کربوهیدرات بوده و چربی و پروتئین ناچیزی دارد. برنج سفید به عنوان یک کربوهیدرات تصفیه شده در نظر گرفته می شود که شاخص گلیسمی زیادی دارد به این معنا که پس از خوردنش قند خون به سرعت بالا می رود.
استفاده بیش از حد برنج سفید با افزایش چربی شکمی، خطر دیابت نوع 2 و سندروم متابولیک همراه است. با این حال بیشتر مردم آسیا که برنج نیز زیاد استفاده می کنند نسبت به سایر نقاط جهان نرخ چاقی و بیماری های قلبی کمتری دارند. بیمارهای قلبی- عروقی یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جهان است.
در حالی که استفاده از برنج سفید می تواند سبب افزایش خطر دیابت، اضافه شدن وزن و دیگر مشکلات سلامت شود، سوال اصلی این است که چه میزان برنج میل کنید، باقی برنامه غذایی تان را چه غذاهایی شامل می شود و چه میزان ورزش کنید؟
اضافه وزن
خوردن غذاهایی مثل برنج سفید یا نان سفید بلافاصله سطح قند خون را بالا می برند. هر موقع قند خون افزایش یابد، پانکراس از خود انسولین ترشح می کند. کار انسولین این است که گلوکز را از جریان خون دریافت کندو برای انرژی یا ذخیره به سلول های بدن ببرد.
اگر تمریناتی سخت را به اتمام رسانده باشید که چند ساعت به طول انجامیده باشد، احتمالا ذخیره گلوکز بدنتان کاهش یافته است. مصرف غذایی با شاخص گلیسمی بالامثل برنج درست بعد از ورزش ممکن است به افزایش منابع گلوکز عضله به نام گلیکوژن کمک کند.
چنانچه یک کاسه برنج سفید بخورید و پشت کامپیوتر بنشینید، عضلاتتان دچار کمبود گلوکز نخواهد شد. به احتمال بالا در چنین شرایطی گلوکز برای ذخیره سازی وارد سلول های عضله شده و به عنوان چربی در بدن انباشه می شود.
افزایش ذخیره ی چربی
مصرف مقدار زیادی از غذاهای سرشار از کربوهیدرات ترشح انسولین را بالا میبرد. انسولین ذخیره سازی گلوکز و همچنین چربی را بهبود می دهد. از این رو داشتن برنامه غذایی که سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده باشد سبب افزایش ذخیره چربی در بدن می شود.
در یک تحقیق که روی 3000 زن و مرد انجام شد نحوه توزیع چربی مورد بررسی قرار گرفت. محققان دریافتند که آن دسته از افراد که روزی سه وعده یا بیشتر از غذاهای حاوی غلات کامل استفاده می نمودند و کمتر از یک وعده غذاهای حاوی کربوهیدرات های تصفیه شده مثل، برنج سفید، داشتند به شکل قابل توجهی چربی شکمی کمتر و کوچکتری از افرادی داشتند که مقدار زیادی کربوهیدرات تصفیه شده استفاده می کردند.
به طور کلی، مصرف غلات کامل به جای کربوهیدرات های تصفیه شده سفارش می شود. برای نمونه استفاده از برنج قهوه ای به جای برنج سفید ترجیح داده می شود. محققان در یاقتند که جایگزین کردن غلات کامل به جای کربوهیدرات های تصفیه شده ممکن است به تنظیم وزن کمک کند و هم دیگر خطرات سلامت را پایین آورد.
تاثیر مصرف برنج در دیابت
یک تحقیق در سال 2010 عیان کرد جایگزین کردن برنج قهوه ای به جای برنج سفید ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. برنج قهوه ای به اندازه برنج سفید نمی تواند قند خون را افزایش دهد.
از این رو، بعد از مصرف برنج قهوه ای انسولین کمتری باید ترشح شود، که سبب کاهش خطر دیابت نوع 2 می شود. در یک بررسی دیگر که در سال 2012 انجام شد محققان دریافتند مصرف میزان زیادی کربوهیدرات تصفیه شده ممکن است سبب بالا رفتن احتمال خطر ابتلا به دیابت نوع دو شود . همانطور که در مقاله آلزایمر در کمین افراطیون شکر گفته شد، مصرف زیاد شیرینی جات یا همان گلوکز و کربوهیدرات منجر به دیابت می شود.
سندرم متابولیک
یک سوم افراد بالغ در این کشور دچار سندرم متابولیک هستند. عوامل بالا رفتن خطر عبارتند از: چاقی شکمی، سطح بالای تری گلیسیرید خون، سطح پایین HDL ( کلسترول خوب ) خون، فشار خون بالا و قند خون ناشتا بالا.
اگر شخصی سه مورد از عواملی که گفته شد را دارا باشد به عنوان فرد مبتلا به سندروم متابولیک محسوب می شود. تحقیقات نشان داده مصرف میزان زیادی کربوهیدرات تصفیه شده خطر احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را بالا میبرد.
برای دریافت رژیم دیابتی (رزیم غذایی برای افراد دیابتی) کلیک کنید.
رژیم غذایی آسیایی
چنانچه برنج سفید خطر چربی شکمی، دیابت نوع 2، و سندرم متابولیک را بالا می برد، پس چرا با این میزان کربوهیدرات رژیم غذایی سنتی آسیایی همچنان این عوامل خطر را افزایش نمی دهد؟
این سبک زندگی علی رغم کربوهیدرات تصفیه شده ای که داشته شامل مقدار مناسب اندازه وعده ها و همچنین غذا خوردن تا هنگامی است که فرد به احساس رضایت برسد ( نه پرخوری ). برنامه غذایی سنتی آسیایی حاوی میزان زیادی میوه، سبزیجات، چای سبز بعلاوه فعالیت بالا می باشد .
برنامه غذایی آسیایی دارای برنج سفید نیز می شود، ولی دیگر عوامل سبک زندگی نیز روی سلامت تاثیر فراوانی دارند. متاسفانه فرهنگ آسیایی توسط فرهنگ غربی دستخوش تغییرات شده است به همین دلیل نرخ چاقی و دیابت نوع 2 در این قسمت از دنیا بالا رفته است.
برنج سفید ممکن است قسمتی از سبک زندگی سالم باشد، درست مثل برنامه غذایی سنتی آسیایی. باقی برنامه غذایی و سبک زندگی که دارید نیز روی سلامتتان تاثیر گذار است پس می توانید بدون صرف نظر کردن از کربوهیدرات های تصفیه شده مثل برنج و نان سفید همچنان خود را سالم نگاه دارید.
چنانچه در زندگی تحرک کمی دارید و میزان زیادی برنج سفید و یا دیگر کربوهیدرات های تصفیه شده استفاده می کنید، بایستی دقت کنید که از مقدار نیازتان بیشتر کربوهیدرات می گیرید.
این شیوه زندگی ممکن است سبب بالا رفتن چربی شکمی، دیابت نوع 2 و حتی سندرم متابولیک شود. برای استفاده سالم از برنج در برنامه غذایی، حجم هر وعده از آن را کم کنید. بجای استفاده خود از غذاهای سرشار از فیبر را بالا ببرید، غذاهایی مانند میوه و سبزیجات.
در کنار برنج به مقدار متعادلی پروتئین و چربی های سالم نیز میل کنید. مطمئن شوید که سبک زندگی فعالی را دنبال می کنید و مدت زمان غیر فعال بودن خود را کم می کنید. فواید پیاده روی را فراموش نکنید زیرا می توانید به کاهش قند خون و یا دیابت و بهبود عملکرد مغز و… کمک فراوانی کند بهترین فعالیت بدنی می تواند پیاده روی باشد.
چنانچه از خوردن برنج لذت می برید، تلاش کنید دیگر انواع آن مثل برنج قهوه ای یا برنج وحشی را هم تجربه کنید. همچنین از محل و نحوه تولید برنجی که استفاده می کنید نیز باید مطلع شوید.
گفته می شود بعضی از انواع رژیم مقدار آرسنیک بیشتری از آنچه سفارش شده دارند. توصیه می گردد غذاهای متنوع مصرف کنید و تنها به یک نوع غذا اکتفا نکنید تا سلامت بدنتان از همه نظر تایید گردد.
برنج طبع سردي دارد و از نظر طب سنتي همه افراد نميتوانند بخورند يا حداقل اينكه زياد نخورند