ورزش راه نجات از کبد چرب : اگر مبتلا به عارضه ی کبد چرب هستید و یا در فکر پیگشیری از ابتلا به این عارضه ی خطرناک هستید، به شما خواهیم گفت که با رعایت نکات بسیار ساده میتوانید خود و اطرافیانتان را از این عارضه ی همه گیر نجات دهید.ذکر این نکته ضروری است که در بیماری کبد چرب نباید به دنبال داروی خاص و یا غذای خاصی برای از بین بردن چربی کبد باشد بلکه تنها و تنها” ورزش” چربی کبد و همچنین اضافه وزن را کاهش می دهد. حتی افراد باید به دنبال درمان تنش های عصبی خود هم باشند زیرا تنش های عصبی باعث پرخوری و به دنبال آن چاقی و کبد چرب پدیدار می شود.
خواندن این مقاله به سلامت شما خواهد کرد : همه چیز درباره کلسترول یا چربی خون بالا
بهتر است بدانید که این بیماری نشانههای زیادی ندارد اما اغلب این افراد با خستگی مواجه هستند.
شاید در ابتدا از کنار این معضل به راحتی عبور کنید ، اما باید بدانید که ادامه پیدا کردن این بیماری ممکن است منجر به سرطان کبد و مرگ شود. از آنجایی که درمانهای دارویی این بیماری محدود هستند، بهترین راه برای کنترل آن تغییر دادن شیوه زندگی است.
برای دریافت رژیم غذایی سالم برای کنترل کبد چرب کلیک کنید
کبد چرب به طور مستقل بیماری محسوب نمی شود و علامتی از بیماری های زمینه ای دیگر از جمله چاقی، فشار خون، عدم فعالیت و رژیم غذایی نامطلوب است . در مواردی هم که بیمار چاق نیست یا دیابت ندارد ممکن است بیماری های داخلی، اختلالات هورمونی، متابولیک یا عفونت های ویروسی و مصرف داروها باعث ایجاد کبد چرب شود
اصطلاح کبد چرب در کشورهای غربی با کشور ما تفاوتهایی دارد؛ در غرب علت کبد چرب غالبا مصرف مشروبات الکلی است ولی در ایران اصطلاح کبد چرب غیرالکلی مطرح است.
این مقاله را از دست ندهید : نشانه های بروز پرفشاری خون + روش های درمانی آن
مطالعات نشان می دهند که دارو در پیشگیری از کبد چرب تاثیر عمده ای نداشته و هیچ روشی برای بهبود کبد چرب موثر از رژیم غذایی و ورزش نیست. مردم با ورزش و رژیم غذایی می توانند وزن خود را کاهش دهند.
حدود ۳۰درصد مردم به درجاتی از کبدچرب از خفیف تا شدید مبتلا هستند، اغلب آنها نیازی به دارو ندارند و با رژیم غذایی و ورزش درمان میشوند، خطر تبلیغات داروهای گیاهی و غیر گیاهی است که گاهی عوارض غیر قابل جبران دارند.
کبد چرب داروی خاصی ندارند که آن را درمان کند، تنها راه درمان و کنترل آن، اصلاح سبک زندگی با پرهیز از غذاهای چرب، شور و شیرین است و البته ورزش باید به رکن اصلی زندگی مردم تبدیل شود، حداقل سه روز در هفته. ۵۰ درصد افراد دچار کبد چرب با ورزش درمان میشوند، در حالی که دارو فقط برای ۵ درصد آنان موثر است.
ضمن اینکه اغلب داروهای کبد چرب عوارض جدی دارند.
مثلا ویتامین E که در گذشته به افراد مبتلا به کبدچرب داده میشود، امروز منسوخ شده زیرا معلوم شده که این مکمل دارویی می تواند خطر خونریزی مغزی را افزایش دهد.
حتما مطالعه کنید: تاثیر ورزش بر سیستم قلبی عروقی
کاهش تدریجی وزن و اصلاح روش تغدیه برای بسیاری از بیماری ها مفید و موثر است. لازم به ذکر است که کاهش وزن در افراد مبتلا به کبد چرب باید تدریجی باشد و لاغری یک دفعه ای نه تنها سودمند نیست بلکه باعث شکست رژیم و مشکلات روحی می شود.
با خارج کردن چربی های دور شکم، چربی های بقیه بدن کم نمی شود، زیرا طبق مطالعات انجام شده، روش های کاهش وزنی که منجر به اصلاح کل توده های بدن و بهبود نظام سوخت و ساز بدن نمی شود، موثر نیست.
اما روش های جراحی که باعث کاهش وزن کل بدن و معده می شود، به خصوص در افرادی که چاقی های مزمن دارند نتیجه بخش است.
این مطلب را از دست ندهید: ۱۲ عامل سرعت دهنده به پوکی استخوان
ورزش و رژیم غذایی مناسب در کاهش کبد چرب بسیار موثر است. اصلی ترین درمان این بیماری، رژیم غذایی و ورزش است که تمام افراد باید این مسئله را جدی بگیرند.
توصیه می شود که افراد با ورزش و رژیم غدایی، ماهانه به طور متوسط ۴ تا شش کیلوگرم وزن خود را کاهش دهند تا دچار عوارض متعدد چاقی نشوند. روزانه ۳۰ دقیقه تا یک ساعت ورزش مناسب است و این کار باید حداقل پنج بار در هفته تکرار شود.
برای پیشگیری و درمان دیابت حتما بخوانید: حقایق شنیدنی از مضرات قند خون بالا
این کار حتی اگر وزن را کاهش ندهد، در درمان کبدچرب بسیار موثر است. دوسوم تمرین های ورزشی باید به صورت هوازی باشد .
همچنین ضربان قلب و تنفس فرد باید براثر ورزش، افزایش پیدا کند.
اگر میخواهید گامی برای بهبود کبد چرب خود برداشته باشید ۳ تا ۴ ساعت در هفته ورزش کنید یا پنج روز در هفته روزی نیم ساعت فعالیت بدنی داشته باشند . البته لازم نیست نیم ساعت به طور یکجا باشد . بلکه میتواند در طول روز به طور متناوب انجام شود.
افرادی که کبد چرب دارند به تدریج ورزش را در برنامه روزانه خود اضافه کنند. نکته مهم این است که اگر کسی ورزش کند اما وزنش کاهش پیدا نکند کبد چرب او بهبود خواهد داشت در واقع به دلیل فعال شدن متابولیسم بدن، چربی کبد پاک می شود.
همانطور که اشاره شد نوع تغذیه، میزان ورزش و تحرک بدنی و فعالیت با ابتلای کبد چرب ارتباط مستقیم دارد . در درمان کبد چرب اطلاع میزان فعالیت و ورزش فرد تاثیر به سزایی دارد.
بر اساس بررسی ها و میزان مراجعات در مورد بیماری کبد چرب باید گفت این بیماری در بین شاغلان و کارمندان پشت میز نشینی که معمولا زمان صرف ناهار را در محل کار هستند و تحرک و فعالیت کمتری دارند، به مراتب بیشتر است.
غذاهای ایرانی معمولا پرکالری هستند و باید دقت کرد که غذای مصرفی چرب نباشد، همچنین حجم غذا کم بوده و میزان کالری دریافتی باید مورد توجه قرار گیرد؛ به عنوان نمونه مصرف نوشابه یکی از علل کبد چرب است چون قند بالایی دارد و میزان کالری دریافتی آن زیاد است.
هر میزان انرژی که از طریق غذا وارد بدن می شود، بخشی از آن استفاده شده و بخشی دیگر ذخیره می شود. انرژی ذخیره شده در کبد، ماهیچه و پوست به مدت طولانی باقی میماند حال با فرض اینکه روزانه ۱۰کیلوکالری در بدن ذخیره شود، در یک سال مقدار انرژی ذخیره شده زیادی در بدن باقی میماند.
این مطلب را از دست ندهید : ۲۰ علامت کم خونی در بدن
پیتزاها در انواع مختلفش عامل انواع بیماری و ازجمله کبد چرب هستند، اگر هم هوس پیتزا
داریم حداقل پیتزا سبزیجات بخوریم تا ضرر کمتری داشته باشد، یک راهش هم این است که وقتی که یک خانواده ۴ نفری به فست فود میروند یک پیتزا سفارش بدهند و همه با هم بخورند.
حتما مطالعه کنید: تاثیر ورزش بر سیستم قلبی عروقی
افراد چاق و دچار اضافه وزن که کمترین میزان تحرک را دارند اصلی ترین گروهها برای ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. اما در کنار این گروه، گروه های دیگری هم وجود دارند که بیشترین آمادگی را برای ابتلا به این بیماری دارند.
از طرفی افراد بی تحرک و علاقهمند به غذاهای آماده و فست فودها نیز در گروه افراد مستعد ابتلا به کبد چرب هستند، بنابراین باید هوشیار باشند و با مشورت پزشک خود آزمایشهای لازم در این زمینه را انجام دهند.
چاقی به تنهایی میتواند زمینه ساز کبد چرب باشد و عوامل ژنتیکی در کنار دیگر عوامل در ایجاد کبد چرب دخیل است.
در برخی موارد ، افزایش چربی خون جزء LDL کلسترول در بیماران مبتلا رویت میشود که در درمان این افراد کم کردن LDL نقش موثری خواهد داشت.
برخی افراد هستند که در آنها بیماریهای زمینه منجر به ابتلای آنها به کبد چرب غیر الکلی میشود مثل اختلال در متابولیسم و برخی هپاتیتهای مزمن مثل هپاتیت Bو C هم ممکن است همرا با کبد چرب دیده شود .
بهتر است بدانید: آیا مصرف زیاد برنج در غلظت خون تاثیرگذار است؟
از دیگر عوامل کبد چرب میتوان گفت که مصرف بی رویه و بیقاعده ویتامین A نیز میتواند یک عامل محرک برای ابتلا به بیماری کبد چرب باشد که در نهایت فرد را با خطر رسوب چربی در بافت های کبد و اختلال در عملکرد این عضو رو به رو کند.
با توجه به معرفی عللی (چاقی، دیابت) که باعث بروز بیماری کبد چرب می شود، مشخص شد که با انجام دادن ورزش می توان از عللی که خطر بروز بیماری کبد چرب را افزایش می دهد ، جلوگیری کرد.
حتما ببینید : ورزش در خانه (قسمت دوم)
برای درمان کبد چرب ورزش خاصی توصیه نشده است .این افراد ممنوعیتی برای ورزش کردن ندارند.
اما طبق توصیه پزشکان به بیماران مبتلا به کبد چرب این افراد یا باید هر روز ۲۰ دقیقه ورزش کنند یا یک روز درمیان یک ساعت به انجام فعالیتهای ورزشی بپردازند.
بیماران باید بدانند که ورزش باید مداوم انجام شود تا تاثیرگذار باشد نه اینکه ۲ روز آن را انجام دهند و ۳ روز انجام ندهند. ضمن اینکه لازم نیست این ۲۰ دقیقه یا یک ساعت، مداوم باشد، بیمار میتواند ۲ تا ۱۰ دقیقه یا ۴ تا ۱۵ دقیقه ورزش کند.
حتما بخوانید : بهترین برنامه ی ورزشی برای لاغری سریع و اصولی چیست ؟
این توصیه به خصوص برای افرادی است که به دلیل مشکلات اسکلتی-عضلانی قادر به ورزش طولانی نیستند. فرد یا باید سریع راه برود یا از سربالایی بالا برود و… تا به بدن فشار بیاید و عرق کند، ضربان قلبش تند شود و به نفسنفس زدن بیفتد. چنین ورزشهایی هم وزن را پایین میآورد و هم کبد چرب را بهبود میبخشد.
البته میزان حداقل مقدار فعالیت ورزشی هوازی که برای حفظ سلامت پیشنهاد می شود ۱۵۰ دقیقه در هفته است و برای کاهش وزن به مقادیر بیشتری نیاز است.
در بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر مبتلایان به کبد چرب مشخص شده است که این گونه تمرینات نیز ممکن است در کاهش چربی کبد، بهبود اکسیداسیون چربی و کنترل قند خون این بیماران موثر باشند.
دراین باره بیشتر بخوانید: نشانه های هشدار دهنده ناراحتی کلیه ها
این مطلب را از دست ندهید:معجزه پیاده روی در ارتقای سلامتی
سن ، وضعیت فیزیکی و وجود یا عدم وجود بیماری قلبی باشد.
رعایت کرده و هرگز تا مرحله خستگی ، نفس نفس زدن و احیاناً درد سینه پیش نروید.
این مطلب را از دست ندهید:ویژگی های لباس ورزشی مناسب
این مطلب را از دست ندهید : همه چیز درباره ی تمریناتtrx