شروع یائسگی = خداحافظی با قاعدگی

شروع یائسگی = خداحافظی با قاعدگی : یائسگی ؛ شروع یک وضعیت جدید پس از پا به سن گذاشتن در خانم هاست. یائسگی به نوبه خود یک روند بیولوژیکی طبیعی است که نباید آن را یک بیماری تلقی کرد اگرچه عوارض پس از آن ممکن است به بیماری منجر شود.یک خانم با تعداد مشخصی تخمک در تخمدانش به دنیا می آید. تخمدان که نقش تولید هورمون های استروژن و پروژسترون را برای مدیریت قاعدگی و تخمک گذاری دارد. هنگامی که تخمدان دیگر هر ماه یک تخمک آزاد نکند و پریودی پایان یابد، دوره یائسگی شروع شده است.
البته به گفته اسپرت اسکولار؛ تشخیص قطعی یائسگی زمانی است که پس از گذشت ۱۲ ماه پریود نشده باشید. فراموش نکنید که در مرحله پیش از یائسگی با وجود نامنظم بودن عادت ماهانه بدلیل تخمک گذاری ، احتمال بارداری وجود دارد.
اگر شما هم مانند اکثر بانوان ترشحات زیادی طی چرخه قاعدگی خود دارید پیشنهاد ما به شما مطالعه ی مقاله ی علت ترشحات زیاد واژن چیست؟ است.
سن شروع یائسگی
سن متوسط برای شروع یائسگی حدود 51 سالگی است ولی این دوره در افراد متفاوت می باشد. برای پیش بینی شروع این دوره میتوانید به سن یائسگی مادر و یا خواهرانتان رجوع کنید ولی این روش نمیتواند به طور قطعی باشد.
ممکن است تا چند سال قبل از این سن نیز دچار علائم دوره پیش یائسگی شوید ( در ادامه توضیح داده خواهد شد ). گاهی به دلایل مختلف احتمال شروع یائسگی قبل از 40 سالگی وجود دارد که به نام یائسگی زودرس خوانده می شود.
عوامل موثر در ایجاد یائسگی زودرس
1-برخی جراحی ها مانند هیسترکتومی یا برداشت رحم (ممکن است به دلیل سرطان رحم باشد)
2- شیمی درمانی و پرتودرمانی
3- بیماری های خودایمنی مثل آرتریت روماتیسمی، لوبوس، اختلالات تیرویید، نارسایی غده های فوق کلیه
4- کفایت نداشتن اولیه تخمدان
5-رژیم های غذایی سخت یا بی اشتهایی عصبی
6-چاقی مفرط
7-کشیدن سیگار
8-استرس یا بحران های شدید عاطفی
9-برخورد زیاد با آلاینده ها
بهتر است این مقاله را از دست ندهید : از فواید ورزش پس از زایمان چه میدانید؟
روند طبیعی یائسگی شامل سه دوره می باشد
قبل از یائسگی
این مرحله چند سال پیش از یائسگی ( دهه 40 سالگی) ، هنگامی که تخمدان استروژن کمتری تولید می کنند، آغاز می شود. این دوره تا هنگامی که تخمدان ها تخمک آزاد نکنند و یائسگی شروع نشود، ادامه میابد. پیش یائسگی جایگاه مهمی برای زنان دارد که اغلب افراد این دوره را با یائسگی اشتباه می گیرند.
در این مرحله نیز اکثر بانوان علائم یائسگی را دارند. برخی این نشانه ها شامل : خشکی واژن ، عرق شب ، دوره های نامنظم پریودی ، گرگرفتگی یا احساس سرما ، اختلال خواب ، ریزش مو ، کوچک شدن سینه ها ، تغیررفتار و..
اگر در زمان قاعدگی دچار درد های پیش از قاعدگی و هنگام قاعدگی هستید حتما مطالعه نمایید : ورزش،مسکن درد قاعدگی
یائسگی
این مرحله یک سال بعد ازپایان پریودی شروع می شود.
علائم دوره یائسگی
1-ریزش مو یا رشد موهای زائد صورت ناشی از تغیرات هورمونی
2-شکننده شدن ناخن ها
3-خشکی واژن : این مورد می تواند سبب درد هنگام روابط جنسی شود. استفاده از یک یک مرطوب کننده واژینال می تواند راه حل مناسبی برای این مشکل باشد.
4-تجربه واکنش های آلرژیکی جدید
اگر به دنبال راهی برای تقویت عضلات واژن هستید حتما مقاله ی از ضرورت تمرینات ورزشی بستر لگن (کگل) چه می دانید؟ را مطالعه نمایید
5-اضافه وزن در اطراف شکم
6-نوسانات خلق و خویی و ایجاد تنش
7-احتمال بیشتر ابتلا به بیماری های لثه در یائسگی
8-کاهش میل جنسی
9-مشکلات خواب : پرهیز از مصرف چای ، شکلات ، قهوه و مواد کافئین دار در این دوره
10-کم حافظه شدن و تمرکز سخت در دوره یائسگی
11-ورم شکم : در این مورد شما احساس بادکردن یا نفخ شکم می کنید که بهتر است نوشیدنی های کربناته و گازدار ، آدامس و موارد این چنین را کنار بگذارید. همچنین ورزش یوگا برای درمان بادشکم بسیار موثر خواهد بود.
12-احساس سوزش زبان
13-عرق کردن هنگام شب : بهتر است ساعاتی نزدیک خواب از حمام کردن به خصوص حمام آب گرم بپرهیزید.
14-قاعدگی های نامنظم
15-احساس خستگی
16-افسرده شدن : با ورزش کردن شادی و نشاط را به زندگی خود برگردانید. همچنین مصرف خوراکی هایی مانند آووکادو که تولید سروتونین را افزایش می دهند ، موثر است.
برای مطالعه بیشتر : کدام ورزشها برای افسردگی مناسبترند؟
علائم و نشانه های یائسگی
17-تپش قلب
18-بی اختیاری در ادرار : انجام ورزش های لگنی می تواند برای بهبود این مشکل سودمند باشد.
19-درد موقت سینه
20-احساس سردرد : با نوشیدن آب فراوان هورمون های سردرد را کاهش دهید.
21- درد در مفاصل
22-اختلال در دستگاه گوارش
23-تغیر بوی بدن : این یک اتفاق عادی در این مرحله است.
24-احساس سرگیجه : حل این مشکل با سبزیجات سبز مانند بروکلی و مارچوبه
25-پوکی استخوان : مشکل اصلی در یائسگی کاهش مواد معدنی استخوان و عمدتا کلسیم است که به علت کاهش ترشح استروژن تخمدان ها می باشد. این پروسه باعث افزایش خطر استئوپروز وشکستگی استخوان می شود.
هم زمان شدن کاهش توده استخوانی با یائسگی عامل دیگر این قضیه است چرا که استخوان هایی که توده استخوانی کمتری دارند، بیشتر دچار شکستگی می شوند. شکستگی هاي خود به خودي استخوان ها ، درد درناحیه کمر ،لگن و پاها ازنشانه های پوکی استخوان است.
خانم ها و آقایان بخوانید: ۱۲ عامل سرعت دهنده به پوکی استخوان
26-گرگرفتگی : یکی از علائم رایج در دوره یائسگی می باشد. این نشانه همراه با قرمزی به خصوص در ناحیه صورت و سینه رخ می دهد. توجه داشته باشد در صورتیکه این گرگرفتگی با حالت تهوع و سرگیجه باشد، غیر طبیعی است و باید با پزشک تان در میان بگذارید.
27-گرگرفتگی سرد : احساس سرما پس از گرفتگی و داغی بدن
28-خاریدن پوست
پس از یائسگی
شروع این مرحله پس از یائسگی می باشد که نشانه های یائسگی در اکثر خانم ها از بین میرود. به دلیل افزایش استروژن در این دوره، احتمال بروز اکثر بیماری ها بیشتر می شود.
تغذیه مناسب برای کاهش علائم یائسگی
1-مصرف موادی كه حاوی خاصیت فیتواستروژنی هستند مانند دانه سویا، عدس، نخود، شبدر قرمز، دانه كتان، غلات، سبزیها، میوهها، تخم آفتابگردان و جوانه لوبیا می توانند عوارض یائسگی را بهبود دهند.
فیتواستروژنها نوعی ماده شیمیایی گیاهی هستند و از آنجایی که بسیار شبیه استروژن است ، به عنوان یک استروژن ضعیف در بدن عمل میکنند و میتوانند علایم این دوران را تسکین دهند.
2-همچنین وارد کردن میوهها یی مثل سیب، تمشک، انگور، گلابی، هلو، گوجه فرنگی، پرتقال و سبزیجاتی مانند کاهو، کلم، گل کلم، پیاز، شلغم، سیب زمینی، چغندر، مارچوبه بیشتر در برنامه غذایی موجب نگهداری استروژن در بدن می شوند و از این طریق به کنار آمدن شما با این دوره از زندگی تان کمک می کند.
3-مصرف بیشتر اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن زیتون ، ماهی، روغن کانولا و مغزها برای جلوگیری از استرس ، افسرگی ، سرطان و ییماری های قلبی
*همچنین پرهیز از خوردن چربیهای اشباع و اسیدهای چرب ترانس مانند شیرینی جات، چیپس، کیک ها از اصولی ترین روش های زندگی سالم است.
هورمون درمانی چیست؟
این یک روش درمانی برای کاهش دادن به علائم یائسگی است که بخصوص برای پیشگیری از پوکی استخوان تجویز می شود. این روش درمانی باید با دوز پایین در کوتاه مدت استفاده شود زیرا می تواند عوارضی همچون سکته ، بیماری های قلبی ، سرطان سینه و لختگی خون را به دنبال داشته باشد.
از علائم کم خونی چقدر می دانید؟ ۲۰ علامت کم خونی در بدن
روش تشخیص قطعی یائسگی
معمولا علائم و نشانه های یائسگی بیان شده در این مقاله از اسپرت اسکولار به خوبی بیانگر شروع این دوره می باشند. برای رفع تردید شروع یائسگی، به درخواست بیمار یا نظر پزشک یک آزمایش خون گرفته می شود. در این آزمایش سطح هورمون های زیر بررسی می شود:
- هورمون تحریک کننده فولیکول یا FSH و استروژن: یائسگی سبب تغیرات این هورمون ها می شوند.
همچنین برای تشخیص دوره یائسگی میتوان از آزمایشات خانگی بدون نسخه نیز استفاده کرد. این آزمایشات ادراری می توانند به شما نشان دهند که آیا سطح FSH شما بالا رفته است و ممکن است در دوره قبل یائسگی یا یائسگی باشید یا خیر؟ اما بدلیل متغیر بودن FSH در طول چرخه قاعدگی ، نتیجه این روش قطعی نیست.
-
- هورمون تحریک کننده تیروئید: تقریبا علائم کم کاری تیروئید و یائسگی مشابه هستند.