همه چیز درمورد سرطان معده و علائم آن

همه چیز درمورد سرطان معده و علائم آن : یکی از عواملی که بیشترین آمار مرگ و میر را در پی دارد بیماری سرطان است. بر اساس آماری که انجمن سرطان آمریکا ارائه داده است ، حدود 42 درصد مردان و همچنین 38 درصد زنان در طول زندگی خود ممکن است به سرطان مبتلا بشوند. همچنین طبق گفته معاون تحقیقات وزیر بهداشت در تیرماه سال 1397، سالانه حدود 10 هزار نفر به تعداد افرادی که در کشور سرطان معده دارند اضافه میشود . وی در ادامه، شمال غرب را پرخطرترین منطقه کشور در میزان بروز سرطان معده معرفی کرد.
سرطان چگونه به وجود می آید؟
برای اینکه بدانید چرا اصلا سرطان وجود دارد و چرا ممکن است سرطان بگیریم ، باید به بدن خودمان مراجعه کنیم . همهی ما از لقاح یک اسپرم و یک تخمک به وجود آمدهایم. چند روز بعد از لقاح تخمک بارور می شود و بعد توپی متشکل از چند صد سلول تشکیل می شود . هرچه بیشتر می گذرد این سلول ها بیشتر و بیشتر تقسیم می شوند ، در واقع می توان گفت بدن ما از همین تقسیم سلولی ساخته شده است .
زمانی سرطان به وجود می آید که سرعت تقسیم بعضی از سلول ها در بدن از حالت عادی بیشتر شده و به شکل دیوانه واری شروع به تقسیم میکنند. و سپس به سمت قسمت های دیگر بدن ، پراکنده می شوند
شما می توانید برای پیشگیری از انواع سرطان ها و افزایش آگهی نسبت به سرطان ها مقاله ی سرطان و راه های پیشگیری از آن زا مطالعه فرمایید.
بیماری سرطان معده چیست؟
سرطان معده یا (gastric cancer) به شرایطی گفته می شود که سلولهای سرطان روی پوشش داخلی معده ایجاد شده باشند. این نوع از سرطان ممکن است گسترش یابد و از معده به دیگر بخشهای شکم، به خصوص کبد، ریهها، استخوان، دیواره شکم و گرههای لنفاوی سرایت کند.
به طور معمول سرطان معده آهسته و در طول چند سال توسعه پیدا میکنند و در اغلب اوقات ، یک سری تغییرات پیش سرطانی بر روی لایه مخاط معده به وجود می آید و این تغییرات اولیه به ندرت ممکن است باعث ایجاد علائمی شوند بنابراین بیشتر اوقات تشخیص داده نمی شوند .
اگر در ساعات مختلف شبانه روز از سوزش معده رنج می برید بهتر است درمان خانگی سوزش معده را مطالعه فرمایید
علائم بیماری سرطان معده چیست؟
در واقع علائمی وجود دارند که میتوان از آن ها به عنوان علائم بیماری سرطان معده نام برد ، اما از آن جا که این علائم میتوانند ، علائم بیماری های کم خطر دیگری مانند ویروس یا زخم معده نیز باشند ، به همین دلیل نمی توان به صورت قاطع این بیماری را تشخیص داد ؛ در بیشتر اوقات زمانی بیماری سرطان معده تشخیص داده می شود که کاملا پیشرفت کرده است .
نشانه های اولیه سرطان معده :
_ احساس سیر بودن
_ کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل
_ درد شکم یا بالای ناف
_ تهوع و بی اشتهایی
_ استفراغ خونی
_ معده جذب ویتامین B12 را به درستی انجام نمی دهد
_ کشف توده شکمی قابل لمس
_ احساس به دام افتادن باد در شکم
ممکن است پس از رژیم های لاغری سخت و طاقت فرسا دچار مشکلات معده شده باشید، مقاله ی باورهای اشتباه در رژیم لاغری را از دست ندهید.
هنگامی که سرطان معده پیشرفته تر می شود، علائم و نشانه های زیر به طور چشمگیری ظاهر می شود:
– ایجاد مایع در معده، که ممکن است موجب باد کردن معده شود،
-مدفوع سیاه که شامل خون است.
– خستگی
-وجود خون در مدفوع
– کم خونی مزمن (کاهش تعداد گلبول های قرمز خون که می تواند باعث خستگی و بد نفس کشیدن شما شود)
آیا می دانید عملکرد احشای داخلی بدن کاملا به یکدیگر مرتبط است و ممکن است مشکلات معدوی شما ناشی از نقص عملکرد سایر اندام ها باشد؟
حتما این مقاله را مطالعه نمایید : این ۸ راه برای گریز از ابتلا به سنگ صفرا را بشناسید
انواع سرطان معده
_ تومور کارسینوئید :این نوع از تومور ها در سلول های هورمون ساز معده به وجود می آیند و در بیشتر اوقات این تومور ها به بیشتر اندام های بدن منتقل نمی شوند.
_ لنفوم : سرطان بافت سیستم ایمنی، که گاهی در دیوارهی معده رخ میدهد ، لنفوم نام دارد . درمان این سرطان ، به نوع لنفوم بستگی دارد. سرطان لنفوم حدود 4% کل سرطان های معده را تشکیل میدهد.
_ تومور استرومال گوارشی : اینها تومورهایی هستند که در اشکال بسیار اولیهی از سلولهای موجود در دیوارهی معده آغاز میشوند. ماهیت برخی از این تومور ها سرطانی ، و برخی دیگر غیر سرطانی هستند . اگرچه این نوع سرطانها در هر جای دیگر از مجرای گوارشی نیز ممکن است بروز کنند؛ اما اغلب در معده دیده میشوند.
_ آدنوکارسینوم : حدود 90 تا 95 درصد سرطان های معده از نوع آدنوکارسینوم هستند . این سرطان در داخلی ترین لایه معده یعنی لایه مخاط آغاز می شود.
این مطلب را از دست ندهید : همه چیز درباره کلسترول یا چربی خون بالا
عامل های خطرساز سرطان معده :
هرچیزی که شانس ابتلای یک فرد را به یک بیماری مانند سرطان افزایش میدهد را عامل خطرساز می گویند . عوامل خطر ساز مثل سیگار کشیدن قابل تغییر است ، اما چیزی مثل سن و یا سابقه بیماری سرطان در خانواده را نمی توان تغییر داد. با این حال ، داشتن یک یا چندتا از این عوامل خطرساز به این معنا نیست که فرد حتما به بیماری سرطان مبتلا می شود . گاهی اوقات افراد به بیماری هایی مبتلا می شوند که ممکن است عوامل خطرساز کمی داشته باشد و یا آن بیماری اصلا عامل شناخته شده ای خطر سازی نداشته باشد .
بهتر است به دانسته های خود بیافزایید : ورزش راه نجات از کبد چرب
در ادامه با این عوامل خطرساز آشنا می شویم :
_ گروه خونی A : این گروه خونی نسبت به دیگر گروه های خونی ، بیشتر احتمال دارد که به بیماری سرطان معده مبتلا بشوند ، البته هنوز دلیل این اتفاق مشخص نیست .
_ سن : با افزایش سن ، احتمال مبتلا شدن به سرطان افزایش پیدا میکند.
اگر شما هم مانند اکثریت بانوان و آقایان به کم خونی دچار هستید این مقاله را از دست ندهید : ۲۰ علامت کم خونی در بدن
_ عفونت هلیکوباکتر پیلوری : بیشتر از نیمی از مردم جهان به باکتری هلیکوباکتر آلوده هستند . وجود طولانی مدت این باکتری در معده سبب ایجاد عفونت می شود . این عفونت دلیل بیشتر سرطان های معده است ، به ویژه سرطان هایی که در قسمت تحتانی معده رخ می دهد . عفونت طولانیمدت معده با این میکروب ممکن است منجر به التهاب و تغییرات پیشسرطانی در لایهی داخلی معده شود.
_ رژیم غذایی : خطر ابتلا به سرطان معده در افرادی که دارای رژیمهای غذایی سرشار از غذاهای دودیشده، گوشتهای نمکسود شده و سبزیجات ترشیشده هستند، بیشتر است. نیتریت و نیترات ها معمولا در گوشت های فراوری شده وجود دارند ، توسط باکتری های هلیکوباکتر پیلوری به ترکیباتی تبدیل می شوند که باعث ایجاد سرطان معده در حیوانات آزمایشگاهی شده است .
رژیم غذایی یکی از موثر ترین عوامل تاثیر گذار بر سرطان معده است. ویدیو مضرات رژیم های غذایی کم کالری و کاهش وزن کاذب را حتما مشاهده نمایید.
_ جنسیت : احتمال مبتلا شدن سرطان در مردان ، بیشتر از زنان است .
_مصرف تنباکو : سیگار کشیدن سبب افزایش خطر مبتلا شدن به سرطان معده ، مخصوصا سرطان هایی که در نزدیک مری و همچنین بخش فوقانی معده می شود. خطر ابتلا به سرطان معده ، در کسانی که سیگار می کشند ، دو برابر کسانی است که سیگار نمی کشند.
_ بیماری منتریه : در معده ، به طور طبیعی چین هایی وجود دارد . زمانی بیماری منتریه به وجود می آید که رشد اضافی پوشش معده موجب ایجاد چینهای بزرگی در معده و کاهش سطوح اسید معده میشود. این بیماری بسیار نادر است و مشخص نیست که تا چه حد موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان معده میشود.
_ رژیم غذایی : خطر مبتلا شدن به سرطان معده ، در افرادی که دارای رژیمهای غذایی سرشار از غذاهای دودیشده، گوشتهای نمکسود شده و سبزیجات ترشیشده هستند، بیشتر است. نیتراتها و نیتریتها که بیشتر در گوشتهای فرآوریشده دیده میشوند، میتوانند توسط باکتریهای خاصی مانند هلیکوباکتر پیلوری به ترکیباتی تبدیل شوند که در حیوانات آزمایشگاهی سبب سرطان معده میشوند.
_ کمخونی پرنیسیوز : سلول هایی در دیواره معده وجود دارند ، که پروتئینی را می سازند که سبب جذب ویتامین B12 می شود . افرادی که دارای این مقادیر برای جذب ویتامین B12 ، نیستند ممکن است دچار کمبود این ویتامین یعنی همان B12 بشوند. این کمبود بر روی ساخت سلول های خونی قرمز تاثیر گذاشته و باعث بروز مشکلات دیگری مثل کم خونی پرنیسیوز می شود . خطر مبتلا شدن به بیماری سرطان معده در کسانی که دارای بیماری کم خونی پرنیسیوز هستند بیشتر از دیگر افراد است .
_ مشاغل خاص : به نظر میرسد خطر ابتلا به سرطان معده در کارگران مشغول در صنایعی نظیر صنایع زغالسنگ، فلز و لاستیک بیشتر باشد.
بیشتر بخوانید : دانستنی های مهم درباره بیماران آسمی!
_ سابقه خانوادگی : افرادی که اقوام درجه یک آن ها دچار سرطان معده شده اند ، نسبت به دیگران ، احتمال بیشتری دارد که خودشان نیز دچار این بیماری شوند.
_ جراحی معده : احتمال مبتلا شدن به بیماری سرطان معده ، در افرادی که به هر دلیل غیر سرطانی ، مانند زخم معده قسمتی از معده آن ها برداشته شده است بیشتر است . علت این امر شاید این باشد که در این حالت معده اسید کمتری تولید میکند و به باکتریهای تولیدکنندهی نیتریت فرصت رشد میدهد .
روش های درمانی سرطان معده
_ جراحی معده : در واقع اگر فرد دارای شرایط و سلامت لازم برای جراحی باشد و اگر در مرحله صفر ، 1 ، 2 و یا 3 نیز باشد جراحی تنها راه درمان برای این مراحل از سرطان می باشد . جراح تلاش خواهد کرد تا جایی که ممکن است قسمتهای سالم معده را باقی بگذارد. گاهی مواقع نیاز است برخی اندامهای دیگر نیز به دلیل درگیر شدن آن اندام ها ، برداشته شوند.
_برش آندوسکوپی : برای درمان برخی از سرطان ها ، در مراحل ابتدایی قرار دارند و در آنها احتمال سرایت سرطان به گرههای لنفاوی بسیار پایین باشد از این روش استفاده می شود . در این فرایند نیازی به ایجاد شکاف در پوست نیست. درعوض جراح یک آندوسکوپ را از راه گلو به معده میرساند. ابزار جراحی از طریق آندوسکوپ وارد معده و تومور و بخشی از دیوارهی سالم اطراف آن برداشته می شود .
در ادامه :
_ قرار دادن لوله غذا : برخی از افراد مبتلا به سرطان معده نمی توانند بهاندازهی کافی غذا بخورند. پس ، یک عمل کوچک انجام میشود تا یک لولهی غذا از طریق پوست ناحیهی شکم وارد قسمت دور معده یا رودهی کوچک شود. بعد از آن مواد مغذی محلول میتواند مستقیما وارد لوله شود.
_ جراحی معده کلی : این عمل در صورتی انجام میشود که سرطان در کل معده پخش شده باشد. این روش همچنین اغلب در صورتی که سرطان در بخش فوقانی معده نزدیک مری اتفاق افتاده باشد، نیز توصیه میشود.
روش های پیشگیری از سرطان :
1) مصرف سبزیجات و میوه های تازه
بر اساس مقاله منتشر شده توسط انجمن سرطان آمریکا : یک رژیم غذایی سالم را با تاکید روی غذاهای گیاهی توصیه می شود. این توصیه شامل مصرف حداقل دو و نیم فنجان سبزی و میوه در هر روز میشود. انتخاب نانها و مواد غذایی تولید شده با استفاده از غلات کامل، بهجای غلات تصفیه شده و مصرف ماهی، مرغ و لوبیا بهجای گوشتهای قرمز و گوشتهای فرآوریشده نیز ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.
2) ورزش کردن
ورزش کردن سبب تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود . به گفته دکتر ابراهیمی ، مدیر گروه پژوهشی کیفیت زندگی در سرطان ، ورزش به نوعی میتواند در کاهش استرس و افسردگی بیماران سرطانی کمک کند حتی در مرحله بازتوانی یکی از اجزای اساسی درمان است. همانطور که گفته شد حتی در بیماران سرطانی که عمل جراحی داشته اند ، ورزش می تواند سبب بهبود و بازتوانی محل جراحی بشود . همچنین ورزش کردن برای کسانی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند نیز مفید است ، چرا که تاثیر شیمی درمانی را در از بین بردن تومورهای سرطانی افزایش می دهند.
3) پرهیز از مصرف تنباکو
مصرف تنباکو سبب سرطان نزدیک مری می شود ، به علاوه باعث بروز سرطان های مختلف دیگری نیز می شود .
حتما بخوانید : کمبود ویتامین در اثر مصرف سیگار
4) درمان عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری
برخی از مطالعات اولیه نشان دادهاند که دادن آنتیبیوتیک به افرادی که دچار عفونت هلیکوباکتر پیلوری هستند ممکن است موجب کاهش تعداد ضایعات پیشسرطانی در معدهی آنها شود و خطر توسعهی سرطان معده را کاهش دهد. اما هنوز به طور دقیق این مسئله اثبات نشده است .